De Pilgrim Fathers
De naam Oude of Pelgrimvaderskerk van Delfshaven, ook wel kortweg de Pelgrimvaderskerk genoemd, verwijst naar een groep Engelse gelovigen: de Pilgrim Fathers. Zij weken vanuit Engeland in 1608 als geloofsvluchtelingen uit naar Nederland. Na kort verblijf in Amsterdam en ruim 11 jaar in Leiden besloten zij in 1620 de overtocht te wagen naar de 'Nieuwe Wereld', in de hoop daar een nieuw vaderland te vinden. In de haven van Delfshaven bij de kerk scheepten zij zich in, om met de 'Speedwell' te beginnen aan hun avontuurlijke tocht. Het vertrek uit Delfshaven op 22 juli 1620 staat afgebeeld op een groot schilderij genaamd Embarkation of the Pilgrims, geschilderd door Robert W. Weir in opdracht van het Amerikaanse Congres. Het kunstwerk hangt sinds 1843 in de Rotunda van het Capitool in Washington. Het is één van de acht iconen in de Rotunda die de vrijheidsgeschiedenis van Amerika markeren.
De Speedwell kreeg ernstige lekkage. In het Engelse Southampton stapten ze daarom over van de Speedwell op het schip de 'Mayflower'. Samen met andere geloofsgenoten maakten ze met dit schip de gevaarlijke overtocht naar Cape-Cod-Bay, Massachusetts. Deze Pilgrims worden beschouwd als medegrondleggers van het huidige Amerika. Hun dankdienst voor de eerste oogst in 1621, na een strenge winter, is in Amerika uitgegroeid tot de jaarlijkse Thanksgiving Day.
In de kerk herinnert het grote gebrandschilderde glas-in-loodraam, met een afbeelding van de 'Speedwell', aan deze geschiedenis.
In de Ankie-Verbeek Ohr zaal is een permanente tentoonstelling ingericht die gewijd is aan deze Pilgrim Fathers. Tevens is er een 7 minuten durende film die het verhaal van de Pilgrims beeldend vertelt (Nederlands en Engelstalig).